Cfd voor beginners

Vooral vanwege hoge hefbomen die aanzienlijk kunnen toenemen en groeien is beleggen in cfd’s erg geliefd onder veel beleggers. Wil jij ook heel graag starten met contract for difference (cfd)? Lees dit artikel dan verder vooral goed door. In dit artikel duiken we verder in op een aantal relevante items van het cfd traden. Denk bijvoorbeeld aan de veel gehoorde vraag of je je hele fortuin kunt verliezen en of je in de schulden kunt geraken, maar ook gaan we je alles vertellen over regelgeving bij beleggen in contract for difference. Uiteindelijk behandelen we ook de optie om een stoploss te hanteren, een goede weg om groot verlies enorm tegen te gaan.

Trading in cfd

Even kort en bondig houdt cfd (contract for difference) in dat je belegt in prijsveranderingen van diverse onderliggende middelen. Je kan zowel ingaan op stijgende koersen als dalende koersen en juist dat biedt opties en kansen. Een cfd (contract for difference) kun je nemen op tal van goederen, zoals op goud, aardolie, gas, cryptovaluta, forex en beursindexen. Ieder van die producten heeft weer een eigen hefboom (leverage) te bieden waarmee je met een minimale inleg toch veel kunt bereiken. Als er een hefboom gebruikt wordt kunnen winsten ineens veel hoger worden. Keerzijde is dat het verlies bij tegenvallende koersen net zo snel kan gaan. Van plan om succesvol te gaan handelen in contract for difference? Dan raden we aan om je goed en stevig te verdiepen en in te lezen in de theorie en achtergrond ervan.


Regelgeving

Om het beleggen in cfd voor traders transparanter te houden zijn er in 2018 wederom nieuwe regels opgesteld door diverse partijen in Europa. Daardoor zijn leverages aanzienlijk afgenomen, waardoor de kans op verlies een stuk kleiner geworden is. Tevens is er een andere regel toegevoegd, namelijk dat je niet meer geld mag kunnen verliezen dan je inleg.


Geen schulden meer met cfd

Op de veel gehoorde vraag ‘kun je met cfd meer geld dan je inleg verliezen?’ kan sinds kort geantwoord worden dat een hoger verlies nooit meer het geval zal mogen zijn. Voor de totstandkoming van nieuwe afspraken kon het nog wel zo zijn dat je met een verkeerde investering nog meer geld moest geven dan je in eerste instantie beschikbaar had. Vanwege de regels die nu gelden en de wens van transparantie kan dit gelukkig niet meer. Wanneer er een negatief bedrag komt op je account wordt je positie en cfd afgesloten en verkocht en kan je verlies niet groeien.


Verlies beperken

Zodra je begint als trader loop je vast en zeker tegen vragen aan, zoals hoe je succesvol kunt investeren. Zeker als je net begonnen bent kan het even zoeken zijn en dan is het lekker om te weten dat er een goede manier is om grote verliezen te beperken en tegen te gaan. Wil je verlies tegengaan? Gebruik een stoploss als je voorkomen wil dat je meer vermogen kwijtraakt. Dankzij een stoploss geef je exact aan tot waar je verlies wil en kan nemen. Zodra je stoploss op 5% ingesteld staat wordt je contract for difference gestopt bij 5% verlies en daarmee voorkom je dus direct dat je verlies groter en groter wordt. Een stoploss wordt aangeraden aan beginners omdat beginners in veel gevallen meer geld verliezen dan ze hadden gedacht. Maar ook ervaren beleggers gebruiken en hanteren de functie van stoploss nog graag.

Oefenen in traden

Zeker van je zaken zijn als je met cfd beleggen wil beginnen willen we je adviseren dankbaar gebruik te maken van een gratis demo-account. In een dergelijk demo-account krijg je direct toegang tot alle opties die je ook als echte trader zal krijgen. Een voordelig verschil is echter dat je niet met echt geld gaat spelen en dus geen echt verlies kunt maken. Door deze optie te benutten leer je snel de kneepjes van het cfd traden en kun je na enkele dagen echt aan het traden slaan.